Olvasni pedig muszáj – így tedd élvezetessé!

Az elmúlt időszakban sok olvasással kapcsolatos videót néztem. Két célom volt a kutatással: szerettem volna megtalálni azokat a módszereket, amelyek segítenek az olvasási kedvem fenntartásában, valamint olyan olvasási technikákat találni, amelyekkel hatékonyabban tudok tanulni. Az alábbiakban összefoglalom, hogy milyen érdekes és hasznos dolgokat találtam a videókban. Mindezt teszem abban a reményben, hogy megrövidítem az utat mások számára a legjobb (és nem túl hosszú, de még tartalmas) olvasást segítő tudáshoz.

Olvasó vagy!

Az első videó, amit megnéztem, egy rövid bevezetőt adott az olvasás fontosságáról, és arról, hogy hogyan lehet az olvasást élvezetesebbé tenni. A videóban említették, hogy az olvasás nem csak az ismeretek bővítésére jó, hanem segít az agyunknak is, hogy aktív maradjon és fejlődjön. Az olvasás élvezetesebbé tétele érdekében javasolták, hogy válasszunk olyan könyveket, amelyek érdekelnek minket, és ne erőltessük magunkat olyan könyvek olvasására, amelyeket nem élvezünk. Az egész „előadásból” kiemelek 2 fontos tanácsot.

Két egyszerű tanács:

1.         Tartsd a könyvet a táskádban!

2.         Mondd, hogy olvasó vagy! (Ne azt mond, hogy szeretnél olvasóvá válni!)

A videó itt található meg: https://www.youtube.com/watch?v=7w0WTS3arzI

Olvass kevesebbet!

A második videóból, amit megnéztem, és javasolok neked voltaképpen az első 4 perc lényeges. Itt négy egyszerű tanácsot itt is kaptam:

1.         Olvass kevesebbet, gondolkodj többet!

2.         Vezesd át az olvasottakat a gyakorlatba!

3.         Olvasd újra a legjobb könyveket!

4.         Találj egy olyan könyvet, amely új perspektívát ad neked!

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=tlpGzAzwAZY

Az olvasás négy szintje

A harmadik videó szinte tudományos. Elmondja, hogy mi az olvasás 4 szintje. Ezeket azért érdemes ismerni, mert nem minden könyvet kell úgy földolgozni, ahogy az ember a vizsgákra készül. Az „előadás” lassú, és ez itt jó. Lehet, hogy elméleti, de ha megvizsgálod a saját olvasási módszeredet és összeveted ezekkel, lehet, hogy rájössz, hogy min kell változtatnod.

1.         Elemi olvasás: Ez az olvasás legalapvetőbb szintje, és az egyes mondatok és szavak megértését jelenti.

2.         Ellenőrző olvasás: Ez egy szöveg gyors áttekintése, amelynek célja, hogy az olvasónak segítsen megérteni, miről szól a szöveg.

3.         Elemző olvasás: Ez az olvasás legmélyebb szintje, és a szöveg alapos vizsgálatát jelenti, hogy megértsük a szerzőt, hogy megtaláljuk az igazi mondanivalót.

4.         Szinoptikus olvasás: Ez több, ugyanarról a témáról szóló könyv elolvasását és azok összehasonlítását és szembeállítását jelenti.

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=laXcJyx9xCc

A margó a könyv közepe

A negyedik videó, amit megnéztem, arról szól, hogy mit kell tenned ahhoz, hogy sokáig emlékezz arra, amit olvastál.

1.         Foglalj össze minden bekezdést egy mondatban, és írd a margóra!

2.         Amikor a 3. bekezdésnél tartasz, foglald össze az első 2 bekezdést, és írd a margóra! Így a 3. bekezdésnél már 2 összefoglalót fogsz írni. Egyet az összes addigiról, amit olvastál és egyet a 3. bekezdésről.

3.         A 4. bekezdésnél írj egy mondatot, amiben összefoglalod az előző 3 összefoglalót, és írj egy mondatot, amiben összefoglalod a 4. bekezdést. És így haladj tovább!

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=uiNB-6SuqVA

Új év

Ha az lesz az újévi fogadalmad, hogy többet olvasol, akkor nem írtam neked ezt hiába. Jó munkával elért szórakozást!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *