Kik lesznek az AI-korszak munkavállalói?

Több komoly pénzintézet foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy az AI megoldások elterjedésének köszönhetően hogyan rendeződik át a munkaerőpiac. Legutóbb arról értesülhettünk, hogy a Bank of Korea szerint a Dél-Koreai állások 14 % fog megszűnni. A bank által közölt tanulmány szerint a legnagyobb veszélyben a szellemi munkát végzők vannak. De pontosan kik?

Amit lehet automatizálni…

Veszélyben vannak a kutatók, mert az analizálást az AI meg tudja majd csinálni. Veszélyben vannak még az orvosok, a könyvelők, az adatelemzők és a jogászok. Az ő tudásukat helyettesítheti egy „robot”.

Amit nem lehet automatizálni…

Első körben azt mondhatjuk, hogy a munkaerőpiacon azok nincsenek veszélyben, akik valamilyen személyre szabott szolgáltatást nyújtanak. Például a tanárok, lelkészek, pszichológusok és a vendéglátó iparban dolgozó menedzserek.

Milyen szerep jut akkor az értelmiségieknek?

Míg bizonyos munkafeladatokat ellát az AI és így kevesebb „fehér galléros” szakemberre lesz szükség, egész biztos, hogy olyan állások születnek meg, amelyek a légó építéshez szükséges képességekkel lesznek elláthatók. Az automatizálásokhoz rengeteg eszköz lesz. Ezek közül választani kell majd, és ezeket egymáshoz kell majd hangolni. Azt is folyamatosan figyelni kell valakinek, hogy ezek az eszközök hogyan fejlődnek, mi bennük a változás, melyik lesz a legköltséghatékonyabb. Vagyis építeni és újjáépíteni tudó koponyákra van szükség. Hogy mi segíti az ő munkájukat? Az intuíció. És az intuíció nem digitalizálható…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *