Elveszi-e a programozók munkáját az AI?

Néhány napig kerestem a választ arra a kérdésre, hogy feleslegessé válnak-e a programozók, ha minden fejlesztésben részt vesz az AI. Sok önjelölt és nem önjelölt szakértő videóját is meghallgattam. Lehettek jövőkutatók, 18-20 éves programozó srácok vagy egyetemi tanárok, minél közelebb álltak a szoftverfejlesztő foglalkozáshoz, annál optimistább a választ adtak arra vonatkozóan, hogy feleslegessé válnak-e a programozók.

Nagyon sok videót megnéztem. Tele voltak mostanság szokásos egyrészt-másrészt meditációkkal. Hogy neked a lehető legkönnyebb legyen a sok tartalomból megismerni a lényeget, de ezek az ismeretek ne nélkülözzék a tudományosságot, hármat kiválasztottam, melyeket sorban bemutatok.

Az egyetemista már tudja

Ez a videó egy bostoni TedEx előadáson készült. Egy tudósjelölt, Alex Gu arra vállalkozik, hogy megértesse azt az alapigazságot, ami abból az alaptényből származik, hogy minden programozási feladatnak van egy ismétlődő ciklusa, mely így hangzik: kódírás, kódfejlesztés, hibajavítás. A folyamat pedig azt az egyszerű célt szolgálja, hogy a kódolás végeredményeként azt kapjuk, amit vártunk. Ezt pedig embernek kell ellenőriznie. Vagyis: kellenek a programozók, de…

(A videó itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=OSUl6ExR5M8 )

Az egyetemi tanár

Igen. Szükség lesz kóderekre, de lényegesen kevesebbre. Ezt állítja Matt Welsh professzor úr. És állítását két ténnyel igazolja. Ezt mindjárt elmondom neked, de előtte fölhívom a figyelmedet arra, hogy a videó több mint egyórás, szóval lehet, hogy sosem fogod megnézni. A lényeg két pontban foglalható össze. A cégeknek egy programozó ember órája 1200 dollár, egy programozó chatbot pedig nagyjából 0,12 dollár. Vajon melyiket fogja választani egy vállalkozó?

A másik tény az elsőből következik, no meg abból, hogy chatbotok sem írnak tökéletes kódokat. Így aztán kell egy ember, aki ellenőrzi őket. Egy szoftverfejlesztő teamben 4 különböző pozíció lesz, amiben magárért a proramozásért egy AI lesz a felelős.

(A videó innen érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=JhCl-GeT4jw )

A Google egyik nagy szakembere

De hogyan jutottunk odáig, hogy egy digitális termék létrehozására négy ember is elég? És elég-e? Elég jó-e az AI programja, amit ír, az tényleg a programozás legje? Ezekre a kérdésekre ad választ Peter Norvig a Google-tól. Az ő előadása rövidebb mint 13 perc. Azoknak ajánlom, akiket érdekel a programozás története, de nem szeretik a „rizsázást”.

(Itt érheted el a videót: https://www.youtube.com/watch?v=wvvMmLzzhqg )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *