Amit a ChatGPT nem árul el soha

Úgy gondolom, hogy a ChatGPT a nagy tech cégek PR-menedzsere. Megpróbálom néhány posztban megmutatni, hogy mire alapozom azt az állítást.

Először is feltettem egy kérdést a ChatGPT-nek, ami érdekelheti a startupokat és a befektetőket, és mindenkit, aki érdeklődik a technológia és az üzleti élet iránt. A kérdés a következő volt. Honnan tudta Peter Thiel, hogy érdemes befektetni a Facebookba?

Ha megkérdezi az ember erről a ChatGPT-t, a különböző tényezők hosszú listáját adja. Minden, amit ír logikusan hangzik, és érdemes megfontolni, de ezeket olvasva és Peter Thiel előadásait hallgatva az embernek mégis hiányérzete támad.

Szóval, mit mondott a ChatGPT? Azt mondta:

„Peter Thiel Facebook-befektetési döntését olyan tényezők kombinációja befolyásolta, amelyek rávilágítottak a közösségi média platformban rejlő lehetőségekre. Bár nem tudok valós idejű betekintést nyújtani vagy hozzáférést adni Peter Thiel személyes gondolataihoz, felvázolok néhány kulcsfontosságú okot, amelyek általában a Facebookba való befektetési döntésének tulajdoníthatók. … Thiel döntése, hogy befektessen a Facebookba, valószínűleg a stratégiai befektetési filozófiájának, a platform egyedülálló lehetőségei felismerésének, valamint a piaci trendek és a hálózati hatások erejének megértése volt. Fontos megjegyezni, hogy a sikeres befektetések gyakran az intuíció, az alapos elemzés és a kiszámított kockázatvállalási hajlandóság keverékéből állnak.” Ez egy profi PR-menedzser válasza. De mit mondhat az, aki többször meghallgatja a nagy befektető előadásait? Miről is szól ez a nagy potenciál, amiről a ChatGPT ír?

A mamut életben tartása

Mit értek a mamuton? Az egész nagy számítógépes üzletet, beleértve az internetet is. Az egész hálózat olyan, mint egy hatalmas mamut. Bár én sem látok bele Theil gondolataiba, de el tudom képzelni, hogy a mamut életének meghosszabbításában érdekelt emberek azon gondolkodtak, hogyan adjanak el mindenkinek egy számítógépet, amely csatlakozhatna a nagy hálózathoz. Ehhez az embereket „horogra kell akasztani”, ahogy Nir Eyal írja a Hooked című könyvében. A Facebook tökéletes volt erre.

Amit sokan mondanának

Rendben. Ezt már tudtuk. Akkor miért mondom ezt? Mert jó lenne, ha azok, akik startupokat vezetnek, vagy tagjai egy ilyen csapatnak, sosem felejtenék el, hogy a nagyfiúk csak akkor fektetnek be a cégükbe, ha etetik a mamutot.

Mit eszik a mamut?

A mamut mindent és bármit megeszik, amitől még nagyobb lehet. Ha befektetőket keresel induló vállalkozásodhoz, tartsd ezt szem előtt. Nem kell nagy PR-hype-ot hallgatnod. Építs valamit, amit a mamut megeszik, ha pénzt vársz a befektetőktől. Azt is tudjuk, hogy mi a mamut fő tápláléka. Nem más, mint a képernyőidő. Sok sikert!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *